Bestuurlijke samenvatting

Inleiding

2022 kenmerkte zich als een bewogen jaar. Terwijl de coronapandemie in het begin van het jaar nog zijn stempel drukte, werden we met de oorlog in Oekraïne geconfronteerd met een volgende crisis. In 2022 werden de coronamaatregelen langzaam versoepeld na een harde lockdown. Uiteindelijk vervielen de laatste maatregelen in maart 2022. Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne kregen we ook te maken met vraagstukken rond stikstof, energie, klimaat en vluchtelingen, waardoor de prijzen stegen voor met name brandstof, boodschappen en energie.

Hoewel afgelopen jaar zich deels kenmerkt als een jaar waarin ontwikkelingen ons leken te overkomen, is het dan ook zeker belangrijk om te noemen dat veel dingen goed gingen en konden worden afgerond. We bleken flexibel en wendbaar te zijn, te zien aan hoe snel er gehandeld kon worden bij crises, mede dankzij inzet van de ambtelijke organisatie. Denk aan het inrichten van noodopvang voor Oekraïners, het organiseren van de uitbetaling van de energietoeslag aan minima en de geslaagde organisatie van gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks de daarmee gepaard gaande druk lieten we zien ook over slagkracht te beschikken.

De turbulente wereld vraagt veel van onze burgers en ondernemers. We maken ons zorgen. Juist nu houden we daarom vast aan ons motto “We werken aan een wendbare, veerkrachtige samenleving en bieden een vangnet voor wie dat nodig heeft”. De uitdaging is en blijft om goed in te spelen op de crises en tegelijk toekomstbestendig vorm te geven aan diverse transities zoals bijvoorbeeld wonen en klimaat.

De schaarste is voelbaar, zoals het gebrek aan woonruimte en energie. Mede dankzij de inzet van onze inwoners hebben we huisvesting geboden aan vluchtelingen. Naast de opgave voor het opvangen van vluchtelingen, is er ook de vraag om betaalbare woningen voor starters en huisvesting voor statushouders. We werkten aan het versnellen van de woningbouw door onderzoek naar gebruik van flexwoningen en ontwikkeling van nieuwbouwlocaties in alle kernen. Hiertoe is ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met de woningcorporaties en huurdersorganisaties.

Ook is er zorg en aandacht voor de agrarische sector. Klimaat en stikstof zijn onderwerpen die hoog op de agenda in 2022 stonden. De kabinetsplannen over de reductie van stikstof hebben ook in onze gemeente de nodige onrust gegeven. Door een luisterend oor tijdens de protesten en als gesprekspartner werken we aan helderheid over de doelstellingen en impact voor Dalfsen. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (waarin de stikstofreductie is opgenomen) zal hier direct op van invloed zijn. We vinden het belangrijk om (agrarische) ondernemers ruimte en mogelijkheden te bieden om de noodzakelijke transitie te kunnen maken.

De noodzaak voor verduurzaming en het versnellen van de energietransitie blijft hoog op de agenda staan.Daarom zijn acties in gang gezet om ook het landelijke Klimaatakkoord in onze gemeente te implementeren. Ook hierbij zijn onze inwoners en ondernemers onmisbaar.

Dan waren in maart 2022 ook de gemeenteraadsverkiezingen. Deze lieten lichte verschuivingen binnen het politieke landschap zien waardoor het college met één lid werd uitgebreid voor de nieuwe periode van 4 jaar.  Het coalitieakkoord Veel te doen in Dalfsen vormt hierbij de basis voor de periode tot 2026.
Bovenstaande maakt ook dat we het belangrijk vinden dat we elkaar kunnen blijven ontmoeten voor saamhorigheid en ook inwonerbetrokkenheid. Wij zoeken daarom ook nadrukkelijk de verbinding met de samenleving, ook voor de hierboven genoemde thema's als platteland en wonen.

Al deze ontwikkelingen vragen een flexibele inzet van onze organisatie. Ook afgelopen jaar zagen we nog steeds krapte en veel beweging op de arbeidsmarkt. Vacatures zijn en blijven moeilijk vervulbaar, waarbij steeds meer wordt ingezet op werving van competenties en skills naast vakinhoudelijke kennis of diploma’s. Waar mogelijk hebben we in het kader van de organisatieontwikkeling met projectgroepen opvolging gegeven om als wendbare organisatie steeds aan te blijven sluiten op veranderingen in de samenleving. Medewerkers zijn bijvoorbeeld (tijdelijk) op andere taken ingezet. Zo hebben we met projectgroepen wonen, mens en ondersteuning de uitdaging van de vluchtelingencrisis opgepakt. Daarnaast is een taskforce (energie)armoede ingesteld om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en verenigingen te helpen, die als gevolg van de energiecrisis en de inflatie in de problemen komen.

We hebben veel bereikt. Prestaties zijn voor 90% gehaald. Door andere inzet van middelen of het niet kunnen uitvoeren (bijvoorbeeld door te weinig capaciteit) eindigt 2022 positief. Zo zijn er verschillende budgetoverhevelingen. 2022 laat verder o.a. een voordeel zien door een hogere algemene uitkering. Al met al weer een weerbarstig begrotingsjaar.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 11:16:50 met de export van 05/24/2023 11:01:14