Rechtmatigheid
Met ingang van boekjaar 2023 gaat een belangrijke wijziging van de gemeentewet (artikel 212/213) in. Waar de accountant bij de jaarrekening 2022 nog een verklaring afgeeft over zowel de getrouwheid (juistheid en volledigheid) van de geboekte baten, lasten en balansmutaties, als over de rechtmatigheid daarvan, vervalt dat laatste. De verantwoordelijkheid voor de rechtmatigheidsverantwoording komt bij het college te liggen. Met deze wetswijziging toetst de accountant alleen nog op de getrouwheid van de jaarcijfers. In de Kadernota rechtmatigheid 2023 vanuit het BBV (Besluit, Begroting en Verantwoording) is nadere invulling hieraan gegeven.
Met ingang van boekjaar 2022 is proef gedraaid met deze verantwoording om tijdig klaar te zijn voor jaarrekeningcontrole 2023. Via een addendum stelt het college een rechtmatigheidsverantwoording 2022 op die voldoet aan de wetswijziging. De verbijzonderde interne controles die in 2022 zijn verricht zijn vastgelegd in een - met de accountant afgestemd - intern controleplan 2022-2023. Dit plan is reeds gedeeld met u via de commissie P&C.
Frauderisicoanalyse
Net als elk jaar is over 2022 een frauderisicoanalyse opgesteld. Naar aanleiding van de aanbeveling in de boardletter van de accountant is deze analyse uitgebreid. In deze analyse staat vermeld welke onderzoeken hebben plaatsgevonden naar aanleiding van preventie of signalen op het gebied van fraude, misbruik of oneigenlijk gebruik van gemeentelijke middelen. Tot nu toe zijn er geen constateringen geweest die materieel een risico vormen voor de controle op de jaarrekening. Het college is van mening dat, met alle analyses en getroffen beheersingsmaatregelen, de risico’s met betrekking tot een beheerste en integere bedrijfsvoering inzichtelijk zijn en op een adequate wijze de aandacht krijgen.
In de risicomodule is het risico op Fraude, Misbruik en Oneigenlijk gebruik beoordeeld gekwantificeerd en gekwalificeerd op een plek buiten de top 10 en daarom niet zichtbaar opgenomen in de paragraaf weerstandsvermogen. In het algemeen is het risico op onderdelen zoals managementoveride en fraude gemitigeerd via ingerichte functiescheiding, afgedwongen autorisatieprocedures en een onafhankelijke gepositioneerde VIC functie die periodiek diverse preventieve en repressieve controles uitvoert.
Doelmatigheid/doeltreffendheid
Op grond van artikel 213a van de Gemeentewet en de onderzoeksverordening wordt er eens per vier jaar, aan de hand van een onderzoeksplan, een onderzoek gedaan naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur. In 2023 zal het nieuwe onderzoeksplan worden opgesteld. In de perspectiefnota van 2022-2025 zijn middelen aangevraagd voor een onderzoek in 2025.