Ten opzichte van de begroting 2023 (de laatste inventarisatie van de risico's) is er geen sprake van wijzigingen in de top 10 van de financiële risico’s. Er zijn alleen een tweetal risico's die een hogere financiële impact hebben gekregen ('beperkte beschikbaarheid personeel' en 'Datalekken en/of niet (juiste) naleving van de AVG'). Ten opzichte van de jaarrekening 2021 zijn er een aantal wijzigingen. Het gaat om de wijzigingen op basis van een andere risico inschatting en/of een nieuw risico. Deze zijn: 'Ontwikkeling gemeentefonds', Çorona virus', 'beperkte beschikbaarheid personeel', 'Datalekken en/of niet (juiste) naleving van de AVG', 'Kosten voormalig personeel', 'Hoge inflatie' en ICT kwetsbaarheid.
Aanpassingen:
- De financiële impact van de herziening van de algemene uitkering is later ingeschat en wordt nu op 1 keer het maximale bedrag ingeschat.
- Door de ruimhartige rijksvergoedingen is het financiële risico van het Corona virus lager ingeschat en valt daarmee nu buiten de risico top-10.
- De totaalscore voor 'beperkte beschikbaarheid geschikt personeel' is, gelet op de huidige arbeidsmarkt, naar boven bijgesteld van 15 naar 20.
- De financiële impact van datalekken wordt steeds groter en is daarom voor een hoger bedrag meegenomen in de berekening van de risico's.
- Het risico van kosten voor voormalig personeel, is gelet op de huidige arbeidsmarkt, lager ingeschat en valt daarmee buiten de risico top-10.
- De onvoorspelbaarheid van de hoogte van de inflatie blijft een onzekerheid en is daarom als (financieel) risico meegenomen in de risico top-10.
- Door de grote afhankelijkheid van ICT neemt ook het risico toe dat als er een ICT-storing is de financiële impact hiervan toeneemt.
De gemeente Dalfsen behaalt met een ratio van 4,4 waarderingscijfer A. Dit betekent dat de gemeente in zeer ruime mate in staat is om tegenvallers op te vangen zonder dat dit de continuïteit van de organisatie in gevaar brengt. De norm die wij onszelf hebben gesteld komt op een score van 2 (uitstekend). In vergelijking met andere gemeenten scoren wij zeer hoog, dus positief.
Uit de nieuwe financiële kengetallen kunnen we concluderen dat onze schuldenpositie en solvabiliteitsratio goed te noemen zijn. Ten aanzien van de grondexploitaties zien we een daling van het kengetal grondexploitatie. Een daling van het kengetal is positief, de boekwaarde daalt en geeft dus minder financiële risico's. Het kengetal structurele exploitatieruimte kent een kleine stijging en laat zien dat de structurele baten voldoende zijn om de structurele lasten te dekken.